Gezant realistisch over vooruitzichten voor de vergadering van Alaska

March 18, 2021

Zei de hoogste gezant van China aan de V.S. Cui Tiankai hij hoopt de eerste diplomatieke vergadering de China-V.S. op hoog niveau van het Biden-voorzitterschap de weg voor een „spontane“ en „constructieve“ uitwisseling tussen de twee landen zal banen, maar dat het een „illusie“ is om Peking te verwachten om aan druk of compromis op kernbelangen in te storten.

De Staatssecretaris Antony Blinken en Nationale Veiligheidsadviseur Jake Sullivan van de V.S. is gepland om Donderdag door Vrijdag in Anchorage, Alaska, met hoogste Chinese diplomaat Yang Jiechi en de Wethouder en Minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi te ontmoeten van de Staat, zowel hebben Peking als Washington aangekondigd.

De ambassadeur Cui zei beide kanten persoonlijk groot belang aan de eerste dialoog dit jaar op zulk een hoog niveau hechten, waarvoor China heel wat voorbereidingen heeft gemaakt.

„Wij zeker verwachten geen één enkele dialoog om alle kwesties tussen China en de V.S. op te lossen; daarom spelden wij overdreven hoge verwachtingen of hebben geen illusies op het,“ Cui bovengenoemd op de vooravond van de vergadering.

De ambassadeur zei hij geloofde de vergadering een succes zou zijn als het helpt van een proces van spontane, constructieve en rationele dialoog en communicatie tussen de twee kanten schoppen.

„ik hoop dat beide partijen met eerlijkheid zullen komen en met een beter inzicht in elkaar zullen weggaan,“ hij vertelde verslaggevers op Woensdag.

Blinken, die weg in Alaska van een reis aan Tokyo en Seoel zou ophouden zei vorige week dat de vergadering een „belangrijke kans voor ons zou zijn om in zeer openhartige termen de vele zorgen“ met Peking op te maken.

„Wij zullen ook of er wegen voor samenwerking zijn,“ hij zeiden in zijn eerste verschijning vóór Congres sinds wordt bevestigd als hoogste diplomaat van Amerika onderzoeken.

Blinken zei ook dat „er geen bedoeling op dit punt voor een reeks follow-upovereenkomsten“ is, en om het even welke overeenkomst is contingent op „tastbare resultaten“ op de kwesties van belang met China.

De ambassadeur Cui zei dat de geest van gelijkheid en wederzijds respect als meest basiseerste vereiste voor dialoog tussen om het even welke landen dient.

Met betrekking tot de kernbelangen van China betreffende zijn nationale soevereiniteit, territoriale integriteit en nationale eenheid, heeft China „geen ruimte“ voor compromis en concessies die de, zei hij, „dit is ook de houding toevoegen die wij in deze vergadering duidelijk zal maken.

„Als zij denken zal China compromitteren en zal onder de druk van andere landen toegeven, of China wil het zogenaamde ‚resultaat‘ van deze dialoog nastreven door om het even welk unilateraal verzoek goed te keuren, denk ik zij deze illusie zouden moeten opgeven, aangezien deze houding slechts de dialoog tot een impasse zal leiden,“ bovengenoemde Cui.

Gevraagd of zullen de recente acties van de V.S., met inbegrip van de sancties van de V.S. van de Dinsdag op Chinese ambtenaren met betrekking tot Hong Kong, de „atmosfeer“ van de dialoog beïnvloeden van Anchorage, Cui zei China „noodzakelijke tegenmaatregelen“ zal nemen.

„Wij zullen duidelijk onze positie in deze vergadering ook uitdrukken en zullen geen compromissen maken en concessies op deze kwesties om een zogenaamde ‚atmosfeer“ te creëren,“ hij zei. „Wij zullen nooit dat!“ doen

De vergadering kwam over een maand na wat de media van de V.S. geroepen een „ongebruikelijk lange vraag van twee uur“ tussen de V.S. President Joe Biden en Chinese President Xi Jinping rapporteren.

Tijdens dat telefoongesprek, zei Xi de buitenlandse zakenafdelingen van de twee landen diepgaande mededelingen kunnen hebben over breed opgezette kwesties in de bilaterale betrekking en internationale en regionale kwesties afmet specialisatie studeren.

De het Ministerie van buitenlandse zakenwoordvoerder Zhao Lijian van China zei vroeg Woensdag dat China hoopt dat, door deze dialoog, de twee kanten door op de consensus volgen tussen de twee voorzitters in hun telefoongesprek wordt bereikt, in dezelfde richting werken die, verschillen kunnen beheren en relaties de China-V.S. terug naar het „juiste spoor van correcte ontwikkeling“ brengen.

Voor Dinsdag, zeiden de V.N. Secretaris-generaal Antonio Guterres hij voor een „positief resultaat“ van de vergadering hoopte, zei zijn woordvoerder.

„Wij hopen dat China en de Verenigde Staten manieren kunnen vinden om op kritieke kwesties, in het bijzonder bij de klimaatverandering samen te werken, bij het herbouwen van de wereld post-COVID,“ bovengenoemde woordvoerder Stephane Dujarric.

„Wij begrijpen volledig dat er spanningen en nog te behandelen kwesties tussen twee zijn, maar zij zouden ook beide vondstmanieren moeten om op de grootste globale uitdagingen samen te werken die vóór ons zijn,“ toegevoegde Dujarric.

Door ZHAO HUANXIN in Anchorage, Alaska | Globaal China Daily | Bijgewerkt: 2021-03-18 09:28